Šriftas:
A A A
Fonas:
Baltas Juoda
Iliustracijos:
Rodyti Slėpti
Close
2023 m. III ketvirtis RPLC – darbai nesustoja
2023 m. III ketvirtis RPLC – darbai nesustoja

2023 m. III ketvirtis Respublikiniame priklausomybės ligų centre – šviečiame visuomenę apie priklausomybės ligas, bendradarbiaujame su kitų sričių specialistais, keliame kvalifikaciją ir dalinamės gerąja patirtimi.

VADOVŲ LYGA

Liepos 5 d. Klaipėdoje vyko RPLC filialų direktorių ir administracijos specialistų susitikimas. Antro metų ketvirčio rezultatai stabilūs, visi bendrieji pusmečio veiklos ir finansų rodikliai pasiekti. Dr. Emilis Subata, dr. Aušra Širvinskienė, Giedrius Likatavičius, dr. Loreta Stonienė, Vaida Karulaitienė, Justina Šimanauskaitė, Darius Mačiulis drauge su finansų, personalo, audito, metodinio vadovavimo ir monitoringo, projektų valdymo ir komunikacijos skyrių vadovais dirba, kad pacientams visoje Lietuvoje pagalba būtų greita, profesionali, sėkminga, o dirbti organizacijoje būtų prasminga ir malonu.

PAGALBA YRA

Šiauliuose rugsėjo 8 d. vyko didžiausias miesto kultūrinis renginys – tai „Šiaulių dienos 787“, kuriame dalyvavo ir RPLC Šiaulių filialo socialinės darbuotojos Karolina Gykarienė ir Asta Biliuvienė bei filialo direktorė Justina Šimanauskaitė. Jos pakvietė šiauliečius ir miesto svečius užsukti į palapinę Višinskio aikštėje ir prie šiltos arbatos puodelio pabendrauti su priklausomybių specialistais.

Panevėžio filialas 2017-2023 m. nuolat gerina savo veiklos rodiklius. Per pirmą šių metų pusmetį ambulatorinės paslaugos čia suteiktos net 2 054 pacientams, o tai – rekordinis skaičius. Didėja ir stacionarinių paslaugų apimtis. Tam daugiausiai įtakos turi išaugęs medicinos personalo skaičius, ypač gydytojų psichiatrų – įstaigoje dirba 10 gydytojų psichiatrų ir šiuo metu filialas turi pilnai sukomplektuotą komandą.

Psichoaktyvių medžiagų vartojimo tendencijos keičiasi, stipriai auga vis naujų preparatų prieinamumas, tačiau vartojančių opioidus taip pat nemažėja, vadinasi, ir rizika mirti jiems visada yra šalia. Kaip atpažinti perdozavusį žmogų pasakoja RPLC Vilniaus filialo Socialinės ir psichologinės pagalbos skyriaus vedėja Eglė Lydekaitė ir Ambulatorinio skyriaus vedėjas, klinikinės toksikologijos gydytojas Haris Jakavičius.

Nuo tada, kai Lietuvoje Klaipėdoje buvo atidarytas pirmasis žalos mažinimo arba žemo slenksčio kabinetas (ŽSK), praėjo 26 metai, bet ši veikla vis dar sulaukia nemažo visuomenės susipriešinimo ir įvairių spekuliacijų. Pakomentuoti 5 populiariausius mitus apie ŽSK sutiko koalicijos „Galiu gyventi“ direktorė Jurgita Poškevičiūtė, Alytuje veikiančio Lietuvos Raudonojo Kryžiaus ŽSK vadovė Aldona Turauskytė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Gražina Belian ir RPLC toksikologas Haris Jakavičius.

EKSPERTŲ LYGA

Rugsėjo 28 d. RPLC Kauno filiale lankėsi Jonavos, Kėdainių ir Kelmės rajonų savivaldybių Vaiko gerovės komisijos nariai. Jie susipažino su filiale teikiamomis paslaugomis vaikams ir jaunimui. „Psichoaktyvių medžiagų vartojimo atvejai neramina specialistus, todėl pagrindinis susitikimo klausimas – kaip galime padėti, ką dar turime padaryti, kad tokie skaudūs narkotinių medžiagų vartojimo ir smurto atvejai nepasikartotų. Diskutavome apie šeimos ir artimos aplinkos įtaką, apie policijos pareigūnų, dirbančių su jaunimu, socialinių darbuotojų, švietimo specialistų, medikų indėlį, prevencijos priemonių efektyvumą“, – susitikimo vertę pristatė Kauno filialo direktorė dr. Loreta Stonienė.

Liepos 17-21 d. RPLC lankėsi Kirgizijos priklausomybių gydymo delegacija. Jie susitiko su žemo slenksčio paslaugų, metadono, Minesotos, strateginės komunikacijos ir daugybės kitų programų ekspertais. Vizito metu RPLC direktorius dr. Emilis Subata ir Vilniaus filialo direktorius Giedrius Likatavičius pristatė RPLC strategiją ir viziją.

Liepos 13 d. RPLC Vilniaus filialo Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriuje lankėsi VDU Švietimo akademijos Lituanistinių studijų dalyviai. Juos pasitiko VF direktorius Giedrius Likatavičius, o Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vedėja dr. Giedrė Misiūnienė pristatė pranešimą „Gatvės vaikai – pagalbos galimybės Lietuvoje“. Taip pat Lituanistinių studijų dalyviai dalyvavo dramos terapijos procese, kur žaidė su žodžio reikšmėmis, socialiniais vaidmenimis.

ŽVELK GILIAU

Rugsėjo 8 d. Klaipėdoje, o rugsėjo 29 d. Kaune įvyko mokymai „Psichikos sveikata, žalingas vartojimas ir stigma“. Visų mokymų metu, kartu su vykusiais Vilniuje birželio 13 d. , buvo apmokyti net 60 specialistų iš visų RPLC filialų. Mokymus vedė lektorė, psichikos sveikatos ir žmogaus teisių ekspertė Karilė Levickaitė, o jų metu savo istorijomis dalinosi psichikos Sveikatos ambasadoriai Laura Kasiulė ir Darius Tolušis.

„Empatiškas, šiltas santykis tarp specialisto ir asmens, kuris turėjo sunkumų, yra kertinis. Jis padeda gyti, nepasimesti kelyje ir nešti žinią apie pagalbos galimybes. O dalijimasis asmenine patirtimi gali būti raktas į sveikimą ir kitiems“, – specialistams savo misiją pristato psichikos sveikatos ambasadorius Darius Tolušis.

Rugsėjo 5 d. „Žvelk giliau“ koordinatorė Milda Sakalauskaitė ir psichikos sveikatos ambasadorė Agatė dalyvavo Vilniaus arkivyskupijos Caritas paramos mugėje „Menas dalintis“, kurioje jos dalinosi patirtimi su mugės svečiais ir siekė keisti požiūrį į psichikos sveikatos sunkumus, skatinti pozityvias nuostatas.

Liepos 24 d. vyko psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos mokymai, kurių metu naujais ambasadoriais tapo dar penki žmonės. Savo patirtimi susijusia su priklausomybėmis iniciatyvos rėmuose nuo šiol dalinsis Gabija Vitkevičiūtė, Darius Tolušis kartu su dar 4 psichikos sveikatos ambasadoriais, kurie bendradarbiauja su RPLC.

Psichikos Sveikatos ambasadorių iniciatyva “Žvelk giliau”  – augantis žmonių judėjimas, kuris siekia keisti požiūrį į psichikos sveikatos problemas ir į tai, ką galime daryti su jomis susidūrę. Daugiau informacijos: https://zvelkgiliau.lt/

AČIŪ ŽURNALISTAMS

RPLC specialistai savo žiniomis dalinasi ir su Lietuvos žiniasklaida ir taip skleidžia žinią apie priklausomybės ligas, jų gydymą ir kokios pagalbos gali sulaukti turintys priklausomybę bei jų artimieji.

Apie tai, kaip elgtis tėvams ir mokytojams, susidūrus su vaikų ir jaunuolių bandymu vartoti psichoaktyvias medžiagas, kviečiame klausytis Vilniaus filialo direktoriaus Giedriaus Likatavičiaus interviu LRT laidai rusų kalba.

LRT laidoje „Ryto garsai“ RPLC Vilniaus filialo vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vedėja dr. Giedrė Misiūnienė kalba apie tai, kodėl vis jaunesni vaikai išbando nelegalias medžiagas, ką turime žinoti ir kaip turime reaguoti.

„Per antrąjį ketvirtį į mus kreipėsi tikrai daugiau jaunų asmenų. Taip gali būti ir dėl to, kad ši problema tapo aktualesnė. Gali būti ir dėl to, kad mes praplėtėme paslaugas ir pagerinome kokybę“, – apie vaikų vartojimo situaciją šalyje portalui kauno.diena.lt kalba RPLC direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė.

LRT laidos „Svarbus pokalbis“ vedėjas Deividas Jursevičius skiria daug dėmesio vaikų vartojimui suprasti ir kalbina Vilniaus filialo Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vedėją dr. Giedrę Misiūnienę. Pasak vadovės, „šiandien pirkėjas nežino, ką perka, o pardavėjas nežino, kokius narkotikus parduoda. Dabar rinkoje yra apie 900 skirtingų cheminių medžiagų ir jų tik daugėja. Didėja ir neprognozuojamas narkotikų poveikis“.

LRT.lt kreipėsi į RPLC Vilniaus filialo Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vedėją Giedrę Misiūnienę su klausimais, kaip tėvams elgtis tokiais atvejais, kai jie įtaria, jog jų vaikas vartoja narkotines medžiagas.

RPLC direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė kartu su kolegomis iš NTAKD ir Policijos departamento LNK žiniose komentavo, kaip teisingai pristatyti paaugliams narkotinių medžiagų žalą.

„Nėra „saugaus“ alkoholio kiekio. Alkoholis yra toksinė, psichoaktyvioji ir priklausomybę kelianti medžiaga, kuri klasifikuojama kaip aukščiausios grupės kancerogenas, kartu su tokiomis medžiagomis kaip asbestas, radiacija ir tabakas. Alkoholis sukelia bent 7 tipų vėžį, įskaitant žarnyno ir moterų krūties vėžį. Be to, nesvarbu, kokio tipo ar brangumo alkoholinis gėrimas, jame esantis etanolis (alkoholis) sukelia tą patį poveikį kūnui“, – portalui 15min.lt sakė RPLC Vilniaus filialo Alkoholinės ir narkotinės abstinencijos gydymo skyriaus vedėjas Artūras Barkus.

Daugelis esame girdėję ne vieną mitą apie rūkymą. Kurie teiginiai tiesa, o kas tik giliai šaknis įleidęs melas? Apie tai lrytas.lt straipsnyje kalba RPLC metodinio vadovavimo ir monitoringo skyriaus specialistė Dovilė Mačiulytė.

RPLC Vilniaus filialo Dienos psichiatrijos stacionaro skyriaus vedėja, gydytoja psichiatrė Vilma Andrejauskienė portalui 15min.lt pasakoja, iš kur atsiranda vartojimo neigimas, kaip save susikurti naujai ir kaip į kraštutinumus nepulti vartojančio žmogaus artimiesiems.

Gydytoja psichiatrė Vilma Andrejauskienė atsako į LRT.lt žurnalistės Laimos Karaliūtės klausimą, kuriuo domisi vilnietis Ignas: „Jei nustojau gerti alų, bet pradėjau vartoti daug nealkoholinio, ar elgiuosi teisingai?“.

Apie tai, kaip galima pradėti gydymąsi portalui lsveikata.lt pasakoja RPLC direktorius dr. Emilis Subata, pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė ir Panevėžio filialo direktorius Darius Mačiulis.

Apie rūkymo žalą ir būdus atsisakyti šio įpročio bernardinai.lt žurnalistei Eglei Malonytei pasakoja RPLC Metodinio vadovavimo ir monitoringo skyriaus specialistė Dovilė Mačiulytė.

Kaip atpažinti priklausomybę, kaip veikia ir kodėl svarbus dopaminas, ką rodo moksliniai tyrimai apie jaunų žmonių smegenis vartojant ir kur kreiptis pagalbos – išsamiai ir aiškiai dėsto dr. Aušra Širvinskienė, kalbinama 15min.lt žurnalistės Ingos Saukienės.

Kaip užkirsti kelią psichoaktyvių medžiagų vartojimui? Panevėžio filialo gydytojai Jaunius Urbutis ir medicinos psichologė Jovita Steišiūnienė atsako į 15min.lt žurnalistės Astos Kaušakienės klausimus.

Vilniaus filialo Alkoholinės ir narkotinės abstinencijos gydymo skyriaus vedėjas, klinikinės toksikologijos gydytojas Artūras Barkus LNK žinioms suteikia ekspertišką informaciją, kaip ir kas vartoja vaistą, kuris visoje Europoje plinta kaip svaiginimosi priemonė („Lyrica“).

Foto: Martyno Ambrazo