Šriftas:
A A A
Fonas:
Baltas Juoda
Iliustracijos:
Rodyti Slėpti
Close
2023 m. II ketvirtis RPLC – mokomės patys ir dalinamės patirtimi su kitais
2023 m. II ketvirtis RPLC – mokomės patys ir dalinamės patirtimi su kitais

2023 m. II ketvirtis Respublikiniame priklausomybės ligų centre – šviečiame visuomenę apie priklausomybės ligas, bendradarbiaujame su kitų sričių specialistais, keliame kvalifikaciją ir dalinamės gerąja patirtimi.

PAGALBA YRA

Balandžio 3 d. Vilniuje pristatyta nauja vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vieta ir veikla. Gamtos apsuptyje, ramiame pušyne jau pilnavertiškai veikia skyrius, kur atsakingai išsaugant senosios architektūros tradicijas ir tuo pačiu sukuriant aukščiausius Europos Sąjungos standartus atitinkančius saugumo ir išmanumo reikalavimus, suremontuotose patalpose nuo žalingo psichoaktyvių medžiagų vartojimo sveiksta paaugliai. Tai jau antras RPLC skyrius, kuriame bus teikiama vaikų dienos stacionaro paslauga įgyvendinant LR sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patvirtintą planą.

Gegužės 11 d. RPLC Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyrių Vilniuje aplankė Vilniaus miesto savivaldybės vaiko gerovės komisijos nariai. Susitikimo metu buvo aptartos galimos partnerystės ir bendradarbiavimo kryptys bei pristatyti skyriaus darbo metodai.

 Gegužės mėnesį RPLC komanda lankėsi žemo slenksčio kabinetuose. MVMS vedėja Milda Sakalauskaitė, žemo slenksčio paslaugų koordinatoriai Jurgita Poškevičiūtė ir Kęstutis Rudaitis bei strateginės komunikacijos patarėja Gabija Vitkevičiūtė susipažino su „Demetra“, „Rigra“ ir Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro veikla. Čia kabinetų vadovų, socialinių darbuotojų, gatvės darbuotojų, slaugytojų, projektų vadovų ir gydytojų pajėgos pajungtos tam, kad sistema veiktų kuo arčiau žmogaus.

Gegužės 31 d. Klaipėdos rajono savivaldybės administracija surengė apskritojo stalo tarpinstitucinę diskusiją „Kaip mažinti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą Klaipėdos rajono ugdymo įstaigose“. Joje dalyvavo ir Klaipėdos filialo specialistai, kurie supažindino su RPLC teikiamomis paslaugomis vaikams bei pristatė Vaikų dienos stacionaro veiklą: misiją, pagalbą, galimybes.

Nuo šių metų pradžios „įsibėgėja“ elektroninė duomenų teikimo sistema, kuri įgalina matyti bendrą Lietuvos žemo slenksčio paslaugų (ŽSP) kabinetų veiklą. Iki birželio 1 d. įvesta informacija apie 16 922 apsilankymus; paslaugų gavėjų, kurie bent kartą per metus apsilankė Kabinete, skaičius yra virš 3000; išdalinta daugiau nei 128 000 švirkštų.

Birželio 26 d. minėjome Jungtinių tautų inicijuojamą dieną prieš narkotikų vartojimą ir nelegalią prekybą. RPLC direktorius dr. Emilis Subata dar kartą primena: „Jungtinės tautos šiemet birželio 26-ąją mini šūkiu „Pirmiausiai – žmogus” (angl. People First) ir dar kartą kviečia mažinti stigmą, diskriminaciją, stiprinti prevencijos priemones, mokslu grįstais metodais apmokyti savanorius, edukuoti visuomenę, auginti sąmoningumą ir toleranciją. Tai bendražmogiškos vertybės, bet kaip neatpažįstamai jos pakeistų pasaulį, jei galėtume jas pritaikyti ir priklausomų žmonių sveikimui”.

Šia proga Jurgita Poškevičiūtė, RPLC žemo slenksčio paslaugų koordinatorė, Lietuvos žurnalistams pristatė žemo slenksčio kabinetų veiklą ir dalinosi mintimis apie tai, kad norėdami iš tiesų padėti priklausomybę turinčiam asmeniui, pirmiausia turėtume jo neteisti. Daugiau apie tai galite išgirsti LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ bei „Žinių radijo“ laidoje.

EKSPERTŲ LYGA

Gegužės 25 d. RPLC psichologė Kotryna Mikalauskaitė dalyvavo LRS Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdyje, kurio metu kalbėjo apie pagalbą sergančiųjų artimiesiems.

Gegužės 25 d. Vilniaus vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus socialinė darbuotoja Emilija Kvieskaitė – Makovejeva dalyvavo LR Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos posėdyje Seime, kur buvo aptariama, kaip mažinti žalingą jaunimo vartojimą. Diskusijos metu buvo kalbama apie paauglių priklausomybę nuo elektroninių cigarečių, prevencinio švietimo ir reabilitacijos paslaugų spektro platinimą.

Gegužės 26 d. LSMU rezidentūros bazių dienoje ir tarptautinėje konferencijoje „Diplomats for Life: EPAs in Lithuania – steps towards contemporary resident training”, skirtoje rezidentūros studijų aktualijoms Lietuvoje, dalyvavo ir RPLC Kauno filialas. Filialo direktorė Loreta Stonienė kartu su gydytojais psichiatrais, esamais rezidentais, kolegomis iš kitų centro skyrių pristatė rezidentūros galimybes RPLC.

Gegužės 30 d. RPLC lankėsi aštuoni Latvijos narkologijos ir psichiatrijos centro gydytojai narkologai. Jie susipažino su RPLC veikla, kurią jiems pristatė direktorius dr. Emiliu Subata, pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė bei Vilniaus filialo direktorius Giedrius Likatavičius ir jo komanda.

Gegužės 30 d. vyko Asmenų, kurie kreipiasi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas dėl psichikos ir elgesio sutrikimų, vartojant narkotines ir psichotropines medžiagas informacinės sistemos (ASIS) naudotojų mokymai, kuriuos organizavo Higienos instituto Psichikos sveikatos centras kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu. Šiuose mokymuose pranešimus skaitė RPLC VF ambulatorinio skyriaus vedėjas Haris Jakavičius, kuris pristatė opioidinės priklausomybės gydymą buprenorfinu, ir VF Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vedėja dr. Giedrė Misiūnienė, kuri kalbėjo apie nepilnamečių naujų psichoaktyvių medžiagų vartojimą ir pagalbos algoritmus.

Gegužės 31 d. RPLC direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė Vilniaus miesto savivaldybės atvejo vadybos specialistams vedė motyvacinio interviu mokymus. Pasak jos, „pokyčiai gali būti sukuriami sukuriant priimančią, įgalinančią ir saugią atmosferą”. Tai yra viena pagrindinių motyvacinio interviu idėjų. Mokymuose dalyvavo atvejo vadybininkai, kurie dirba su asmenimis, registruotais Užimtumo tarnyboje ir kol kas neturinčiais motyvacijos dirbti.

Birželio 6 d. RPLC direktorius Emilis Subata kalbėjo apie pakaitinio gydymo situaciją ir progresą Lietuvoje bei naujus gydymo metodus taikant buprenorfiną/naloksoną, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) organizuojamoje „Reitox“ regioninėje Baltijos šalių akademijoje „Su narkotikais susijusios mirtys ir žalos mažinimo intervencijos“.

RPLC filialų direktoriai: Giedrius Likatavičius, Loreta Stonienė, Vaida Karulaitienė, Darius Mačiulis ir Justina Šimanauskaitė, kartu su direktoriumi dr. Emiliu Subata, direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskiene ir finansų, metodinio, komunikacijos skyrių žmonėmis balandžio 18 d. dirbo Šiauliuose. Pirmojo metų ketvirčio rezultatai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose viršija prognozuotus metų pradžios rodiklius – vadinasi, žmonių pasitikėjimas ieškant profesionalios pagalbos pateisintas su kaupu.

IMPRESA projekto metu atlikus sisteminę tarptautinės literatūros apžvalgą, buvo identifikuota virš 40 mokslo įrodymais pagrįstų stimuliantų vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo priemonių, tačiau Lietuvoje ir Europoje šios strategijos vis dar taikomos nenuosekliai ir ribotai. Birželio 23 d. projekto baigiamosios konferencijos metu buvo pristatoma, kokie barjerai ir iššūkiai kyla norint įgyvendinti efektyvias prevencines priemones Europiniame kontekste. „IMPRESA pilotinių veiklų rezultatai rodo, kad pasiekti amfetamino tipo stimuliantus rekreaciniais tikslais vartojančius asmenis Lietuvoje yra vis dar sudėtinga, todėl tokio tipo intervencijos, turėtų būti skirtos platesnei grupei ir apimti visus rekreaciniais tikslais psichoaktyvias medžiagas vartojančius asmenis“, – patirtimi dalinosi Dovilė Mačiulytė, IMPRESA projekto tyrėja. Paskutinius du metus šį projektą Lietuvoje įgyvendino Respublikinis priklausomybės ligų centras kartu su partneriais iš Vokietijos, Lenkijos, Slovakijos ir Čekijos. Projekto metu sukurtą medžiagą galite rasti RPLC svetainėje.

Birželio 27 d. įvyko Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos susitikimas su Sakartvelo ambasadore Lietuvoje Salome Shapakidze ir ambasados pirmąja sekretore Salome Vekua. Susitikimo metu buvo aptarti farmakoterapijos paslaugų metadonu organizavimo klausimai Lietuvoje ir šios paslaugos teisiniai aspektai Europos Sąjungoje. Lietuvai susitikime atstovavo Viceministras Aurimas Pečkauskas, vyriausioji specialistė Ugnė Širvinskaitė ir RPLC direktorius dr. Emilis Subata.

TOBULĖTI KASDIEN

Gegužės 9 d. vyko nuotoliniai mokymai žemo slenksčio kabinetų darbuotojams. Mokymų tema – „Naujosios psichoaktyviosios medžiagos“. Mokymus vedė lektorė Eliza Kurcevič. Mokymų metu buvo kalbama šiomis temomis: NPM sąvoka, NPM klasifikacija, poveikis ir rizikos, susijusios su NPM vartojimu, NPM žalos mažinimas.

Gegužės 24 d. vyko nuotoliniai mokymai „Žemo slenksčio paslaugos“. Mokymus vedė lektorė Jurgita Poškevičiūtė.

Birželio 19-20 d. RPLC Vilniaus ir Klaipėdos vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus specialistams buvo organizuojami 16 ak. val. mokymai pagal neformaliąją švietimo programą „Jaunuolių neigiamų pasekmių rizikos vertinimas START:AV instrumentu“, kurių metu buvo įgytos kompetencijos bei įgūdžiai taikyti START:AV instrumentą praktiniame darbe. Mokymai vyko bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Konsultavimo ir mokymo centru, lektorė – dr. Virginija Klimukienė.

ŽVELK GILIAU

RPLC kartu su didele ir įvairiaspalve bendruomene pradėjo vykdyti iniciatyvą, kurios tikslas – kalbėti apie patiriamus psichikos sveikatos sunkumus ir mažinti stigmą Lietuvoje, pasitelkus psichikos sveikatos ambasadorius, kurie dalysis savo patirtimi įvairių renginių metu. Balandžio 25-28 dienomis vyko mokymai, kurių metu ekspertai iš Jungtinės karalystės dalinosi žiniomis su ambasadoriais bei koordinatoriais apie šios iniciatyvos įgyvendinimą, vyko daug diskusijų ir jautrių pokalbių.

Gegužės 20 d. RPLC kartu su partneriais organizavo mokymus vieniems iš pirmųjų ambasadorių, kurie prisijungė prie Psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos. Po vykusių mokymų su tarptautiniais ekspertais bei vietiniais koordinatoriais, RPLC komandoje turi 4 apmokytus psichikos sveikatos ambasadorius, kurie dalyvauja renginiuose ir megzdami socialinius kontaktus dalijasi savo patirtimi susidūrus su stigma.

Gegužės 25 d. psichikos sveikatos ambasadorių koordinatorė, RPLC MVMS vedėja Milda Sakalauskaitė VU medicinos fakulteto visuomenės sveikatos specialybės studentams pasakojo, kaip ir kodėl reikia kalbėti apie priklausomybę. Savo patirtimi dalinosi ir projekto ambasadorė, priklausomybių konsultantė Gabija Vitkevičiūtė.

Birželio 13 d. vyko 8 valandų kontaktiniai mokymai Vilniaus filialo darbuotojams tema „Psichikos sveikata, žalingas vartojimas ir stigma“. Mokymų lektorė Karilė Levickaitė dalyviams suteikė žinių apie teisėmis grįstą požiūrį į psichikos sveikatą, apie stigmos apraiškas ir poveikį psichikos sveikatos sunkumų ar psichoaktyvių medžiagų vartojimo patirties turintiems asmenims. Mokymuose prisistatė ir psichikos sveikatos ambasadorė Laura, kuri dalinosi savo patirtimi, susijusia su psichikos sveikatos sunkumais ir stigma, bei dalyvavo diskusijoje su mokymų dalyviais.

AČIŪ ŽURNALISTAMS

RPLC specialistai savo žiniomis dalinasi ir su Lietuvos žiniasklaida ir taip skleidžia žinią apie priklausomybės ligas, jų gydymą ir kokios pagalbos gali sulaukti turintys priklausomybę bei jų artimieji.

Naujų psichoaktyvių medžiagų atsiradimas ir dėl to augantis vaikų ir paauglių vartojimas – aktuali šių dienų problema. RPLC Vilniaus filialo vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vedėja Giedrė Misiūnienė, skyriaus socialinė darbuotoja Emilija Kvieskaitė – Makovejeva bei Klaipėdos filialo direktorė Vaida Karulaitienė su žurnalistais kalbėjosi apie tai, kodėl vaikai pradeda vartoti psichoaktyvias medžiagas ir kaip galima jiems padėti.

Specialistės mintimis dalinosi LRT laidoje „Savaitė“,  LRT laidoje „Panorama“, LRT laidoje „Svarbi valanda“, LNK „Žinios“, LRT laidoje „Laba diena, Lietuva“, su LRT.lt žurnalistu Viliumi Narkūnu, su LRT.lt žurnaliste Raimonda Mikalčiūte-Urbone bei Vilniaus miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje.

RPLC direktorius Emilis Subata, reaguodamas į Valstybės kontrolės ataskaitą, su portalu lsveikata.lt dalinosi mintimis apie tai, kad efektyviausia būtu, jei priklausomybės ligų gydymo paslaugos būtų tolygiai paskirstytos per apskritis. Apie tai, kad RPLC dabar tenka visas šių ligų gydymo krūvis jis bei Šiaulių filialo direktorė Justina Šimanauskaitė dalinosi ir LRT „Panoramoje“.

15min „Studijoje“ RPLC Vilniaus filialo ambulatorinio skyriaus vedėjas Haris Jakavičius kalbėjo apie vairavimą išgėrus alkoholio ir kodėl yra svarbi visuomenės tolerancija.

RPLC Projektų valdymo skyriaus vedėja, projektų vadovė Kristina Bernotaitė naujienų portalui JP pasakojo apie Tinklų g. 8 atnaujinamą pastatą, į kurį jau netrukus persikels Panevėžio filialas.

RPLC Vilniaus filialo gydytoja psichiatrė Jolanta Ugnė Vilkaitė surinkusi daug išsamios ir patikimos informacijos, naujienų portalui bernardinai.lt pateikia visą paveikslą, kaip „Minesotos“ programa prigijo Lietuvoje ir čia gyvuoja jau tris dešimtmečius.

RPLC Klaipėdos filialo ambulatorinio skyriaus vedėjas gydytojas psichiatras Pavelas Osipovas  „Kauno dienai“ teigia, kad ir tyrimai, ir praktika rodo: geriausio rūkymo mažinimo populiacijoje rezultato pasiekti leidžia įvairių metodų derinimas.