Šriftas:
A A A
Fonas:
Baltas Juoda
Iliustracijos:
Rodyti Slėpti
Close
2023 m. IV ketvirtis – sėkmingas metų užbaigimas
2023 m. IV ketvirtis – sėkmingas metų užbaigimas

2023 m. IV ketvirtis Respublikiniame priklausomybės ligų centre – geriname gydymo sąlygas, šviečiame visuomenę apie priklausomybės ligas, bendradarbiaujame su kitų sričių specialistais ir dalinamės gerąja patirtimi.

PANEVĖŽIO FILIALAS NAUJOSE PATALPOSE

Lapkričio 20 d., po beveik metų trukusių renovacijos darbų, naujose patalpose atidarytas RPLC Panevėžio filialas. Renginyje dalyvavo LR Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, RPLC direktorius dr. Emilis Subata, RPLC Panevėžio filialo direktorius Darius Mačiulis ir beveik 100 kviestinių partnerių.

Naujai įsikūrusiame pastate, Tinklų g. 8, sudarytos geresnės gydymo sąlygos pacientams bei geresnės darbo sąlygos darbuotojams, įrengta moderni medicinos įranga ir naujausi baldai, sutvarkyta teritorija, įdiegti apsaugos iškvietimo mygtukai, automatinės apsauginės žaliuzės, valdoma praėjimo kontrolė ir pacientų srautai.

VILNIUS PACIENTUS PRIIMA NAUJOSE PATALPOSE

Jau nuo gruodžio 18 d., po vienerius metus trukusios pastato rekonstrukcijos, visi Vilniaus filialo pacientai ir 131 darbuotojas su 8 rezidentais grįžta į gydymo įstaigą Gerosios vilties g. 3.  Čia kiekvienas, kreipęsis pagalbos, gaus efektyvų ir tik jam skirtą mokslu grįstą gydymo planą – nuo pakaitinės terapijos, gydytojų psichiatrų ekspertinės priežiūros iki socialinės-psichologinės pagalbos bei visokeriopos integracijos į sveiką gyvenimą.

Oficialus atidarymas vyks 2024 m. sausio 29 d.

VADOVŲ LYGA

Spalio 23 d. visų penkių RPLC filialų vadovai (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių), direktorius dr. Emilis Subata, direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė bei personalo, finansų, projektų valdymo, komunikacijos ekspertai susitiko Panevėžyje. Čia vyko trečio metų ketvirčio planų aptarimas – siekti rodikliai viršyti visuose filialuose. Taip pat buvo aptariami strateginiai finansinio planavimo, stiprinami antikorupcijos (pagarbos, pasitikėjimo, atsakomybės) akcentai, derinami personalo vertinimo pokyčiai ir kitos svarbios temos.

EKSPERTŲ LYGA

Gruodžio 13 d. RPLC vyko atvejo vadybos mokymai Kalėjimų Tarnybos sistemoje dirbantiems specialistams iš visos Lietuvos.  „Specialistams, dirbantiems laisvės atėmimo vietose, tenka daug iššūkių, siekiant užtikrinti efektyvų ir kokybišką pagalbos procesą, todėl mokymų metu didelis dėmesys skiriamas temoms ir praktiniams įgūdžiams, susijusiems su atvejo vadybos metodu, kuris leidžia organizuoti žalingai vartojančių ar priklausomų nuo alkoholio ar kitų psichoaktyvių medžiagų asmenų gydymą ir / ar pagalbą, pasirenkant tinkamiausius pagalbos organizavimo principus ir žingsnius“, – sako mokymų lektorė, RPLC direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė.

Gruodžio mėnesį Panevėžio filiale vyko atvejo vadybininkių ir socialinių darbuotojų darbui su šeimomis susitikimas su  filialo specialiste Žaneta Morkūniene. Susitikimo metu aptartos filiale teikiamos psichosocialinės paslaugos, pagalba vaikams ir suaugusiems, turintiems psichikos sveikatos problemų ir sveikstantiems nuo priklausomybių. Pristatytas ir atvejo vadybos procesas, aptarta galimybė bendradarbiaujant užtikrinti greitesnę psichikos sveikatos specialistų pagalbą kuruojamoms šeimoms.

Gruodį į Panevėžio filialą buvo atvykę miesto savivaldybės, švietimo, gydymo, vaiko teisų, probacijos tarnybos, teisingumo, policijos ir kitų institucijų vadovai bei atstovai. Jie aptarė nepilnamečių asmenų situaciją Panevėžio mieste. Vienas pagrindinių klausimų – narkotinių ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimo problema, pagalbos galimybės, institucijų bendradarbiavimo tobulinimas.

Šiaulių filialo direktorė Justina Šimanauskaitė Akmenės r. savivaldybės Priklausomybių, smurto, savižudybių, prekybos žmonėmis prevencijos 2023 metų programos įgyvendinimo konferencijoje pristatė priklausomybių gydymą, naujausius mokslu grįstus metodus, atkryčio prevenciją, įvairias paslaugas ir medikamentinį gydymą.

RPLC direktorius dr. Emilis Subata su kitais Europos valstybių priklausomybių srities ekspertais EMCDDA straipsnyje dalinasi žiniomis apie opioidų priklausomybės palaikomąjį gydymą.

Lapkričio 24 d. RPLC ekspertai susitiko su Šalčininkų rajono savivaldybės vaiko gerovės komisija. Susitikime dalyvavo RPLC direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė, Vilniaus filialo direktorius Giedrius Likatavičius bei Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vedėja Giedrė Misiūnienė.

Spalio 17 d. RPLC direktorius dr. Emilis Subata, direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė, Vilniaus filialo ambulatorinio skyriaus vedėjas, klinikinės toksikologijos gydytojas Haris Jakavičius ir Kauno filialo ambulatorinio skyriaus vedėja, gydytoja psichiatrė Vilma Pukelevičienė vedė mokymus beveik 40 specialistų ir ekspertų iš visos Lietuvos (Alytaus, Pravieniškių, Marijampolės, Kauno laisvės atėmimo vietų ir Lietuvos kalėjimų tarnybos administracijai). Mokymų tema – farmakoterapijos opioidiniais vaistiniais preparatais (metadonu ir buprenorfinu/naloksonu) kokybės užtikrinimas. RPLC ekspertai supažindino ir su naujausiais gydymo agonistais pasauliniais tyrimais, ir konkrečiais atvejo analizės pavyzdžiais. Lietuvoje yra apie 9 000 aukštos rizikos opioidų vartotojų, kuriems šis gydymas būtų reikalingas.

PAGALBA YRA

Lapkričio 27 d. Šiaulių filiale vyko renginys, skirtas priklausomybės ligomis sergančių žmonių artimiesiems. „Labai norime padėkoti kiekvienam atėjusiam – žmonės buvo drąsūs teirautis, atviri dalintis, sulaukėme daugybės klausimų, ir mums atrodo, jog į juos visus pavyko atsakyti. Lieka atminčiai ir nuostabus grįžtamasis ryšys – artimieji dėkojo už informaciją, nuoširdžiai džiaugėsi sužinoję, papildę savo bagažą informacija apie priklausomybės mechanizmą, tinkamą bendravimą su sergančiuoju bei mokslu grįstais elgesio modeliais. Mūsų komanda padovanojo į tris valandas tilpusią mūsų patirtį ir žinias“, – pasakoja stacionarinės psichosocialinės reabilitacijos skyriaus socialinė darbuotoja Karolina Gykarienė.

Lapkričio pabaigoje Klaipėdos filialo Vaikų dienos stacionare visą savaitę vyko atvirų durų dienos, kurių metu kiekvienas besidomintis galėjo užeiti ir susipažinti su skyriaus veikla. „Esame labai dėkingi visiems apsilankiusiems. Labai džiugu, kad domitės mūsų veikla, kad Jums rūpi vaikai ir jų problemos. Labai džiaugiamės visais atvykusiais, su kuriais diskutavome, kaip dar labiau padėti vaikams“, – sako skyriaus vedėja Ilmara Noreikienė.

ŽEMO SLENKSČIO PASLAUGOS

Lapkričio 9 d. RPLC paskelbė Žemo slenksčio paslaugų finansavimo 2024 m. atrankos konkursą, kurio tikslas – atrinkti ir finansuoti žemo slenksčio paslaugų teikimo projektus, kuriais bus siekiama sumažinti su narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimu ne gydymo tikslu bei rizikinga elgsena susijusį infekcijų plitimą, perdozavimo ir mirties atvejų riziką.

Gruodžio 6 d. RPLC atstovai: direktorius dr. Emilis Subata, pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė ir strateginės komunikacijos patarėja Gabija Vitkevičiūtė, lankėsi Žemo slenksčio paslaugų kabinete Klaipėdos psichikos sveikatos centre, ir susitiko su čia besidarbuojančia komanda.

Lapkričio 15 d. dr. Aušra Širvinskienė, Rūta Malinauskaitė, Jurgita Poškevičiūtė lankėsi Alytuje, kur susitiko su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus tinklo vadove Ingrida Tauperyte ir jos komanda. Susitikimo metu aptarta žemo slenksčio paslaugų plėtra bei pasidalinta idėjomis ir gerąja praktika.

Spalio 19 d. vyko nuotolinis seminaras-paskaita žemo slenksčio kabinetų specialistams tema „Psichikos sveikata ir stigma“, kurį vedė MVMS specialistė ir psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos koordinatorė Milda Sakalauskaitė. Jo metu specialistai iš 8 žemo slenksčio kabinetų diskutavo apie pagarbą, pasitikėjimą ir priėmimą, o psichikos sveikatos ambasadorius Marius dalinosi savo istorija, susijusia su priklausomybe, ir kaip ryšys su specialistais padėjo kelyje į sveikimą.

Žemo slenksčio kabinetų veiklą ir nuveiktus darbus galite sekti RPLC Facebook‘o paskyroje.

ŽVELK GILIAU

Laura Kasiulė, Darius Tolušis, Marius Aleksiukas, Olgierdas Trakimas, Gabija Vitkevičiūtė ir  Agatė Gurskytė – tai 6 RPLC ambasadoriai, visus metus atstovavę visoje šalyje vykusiam projektui „Žvelk giliau“. Kartu su projekto koordinatore Milda Sakalauskaite šie žmonės dalyvavo 11-oje renginių, o individualiais pokalbiais ir asmeninėmis istorijomis buvo užmegzta daugiau kaip 200 socialinių kontaktų.

Lapkričio 30 d. MO muziejuje įvyko „Žvelk giliau” Psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos baigiamasis renginys, kuriame buvo aptarti pirmieji iniciatyvos metų rezultatai. Renginyje dalyvavo SAM, HI Psichikos sveikatos centro atstovai, vyko ambasadorių ir iniciatyvos koordinatorių iš visos Lietuvos refleksijos ir pasidalijimai apie projekto vykdymo patirtį. Renginyje RPLC atstovavo projekto koordinatorė Milda Sakalauskaitė, projekto vadovė Agnė Jacynaitė ir psichikos sveikatos ambasadorė Gabija Vitkevičiūtė.

Lapkričio 20 d. RPLC ir Centro poliklinikos „Atviras centras“ kartu su iniciatyva „Žvelk giliau“ pakvietė susitikti pokalbiui priklausomybių tema. Susitikime apie priežastis, pasekmes bei pagalbos būdus kalbėjo psichikos sveikatos ambasadoriai – Darius, kuris su keliomis priklausomybėmis bandė susitvarkyti ne vienerius metus, tačiau dabar dirba socialinėje srityje, veda palaikymo grupes ir dalinasi patirtimi su jaunimu, bei Laura, kuri susidūrė priklausomybe ir kitais psichikos sveikatos sunkumais, tačiau dabar jau 10 metų nevartoja alkoholio.

Lapkričio 17 d. RPLC, bendradarbiaudamas su NVO „Vilniaus Lietaus vaikai“, organizavo diskusiją „Renkuosi mokyti“ bendruomenei pavadinimu „Subalansuota mokytojams, bet tinka visiems: pokalbiai apie psichikos sveikatą.“ Renginio metu psichikos sveikatos ambasadoriai kalbėjo apie priklausomybės, depresijos ir savižalos bei ADHD patirtis ir kokiais būdais mokytojai gali pastebėti mokinius, kurie patiria iššūkių, ir jiems pagelbėti.

Lapkričio 10 d. LRT Plius laidoje savo istorija dalinosi psichikos sveikatos ambasadorius Marius. Jis kalbėjo apie sudėtingas patirtis bei apie tai, kaip iš to išeiti.

Spalio 25 d. šioje laidoje asmenine patirtimi ir įžvalgomis dalinosi psichikos sveikatos ambasadorė, RPLC strateginės komunikacijos patarėja Gabija Vitkevičiūtė.

AČIŪ ŽURNALISTAMS

Apie tai, kaip pasirinko gydytojo psichiatro profesiją, LRT laidai „Stilius“ pasakoja Panevėžio filialo gydytojas Jaunius Urbutis.

15min.lt domisi, kaip veikia gydymas lazeriu. Su įvairiomis nuomonėmis susipažinkite straipsnyje. Čia rasite ir oficialią RPLC nuomonę. Ją išsako direktorius dr. Emilis Subata.

Netrukus portale ALFA.LT pasirodys laidų ciklas apie priklausomybių gydymą. Vilniaus filialo Socialinės ir psichologinės pagalbos skyriaus vedėja Eglė Lydekaitė atsako į ypač svarbų klausimą „Kada yra geriausias laikas pradėti sveikti?“.

Giedrius Likatavičius, ŽIV profilaktikos ir epidemiologinės priežiūros srities PSO konsultantas, Vilniaus filialo vadovas, atsako į žurnalistų klausimą „Kada pasaulyje bus įveikta ŽIV ir AIDS epidemija?”.

LRT „Panorama“ kalbino Panevėžio filialo direktorių Darių Mačiulį apie naujai rekonstruotą Panevėžio filialą.

Lapkričio 17 d. LRT radijas surengė psichikos sveikatai skirtą ekspertų konferenciją. Sektoriuje apie psichoaktyviąsias medžiagas dalyvavo RPLC direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė. Konferencijoje taip pat dalyvavo projekto „Žvelk giliau“ komanda ir psichikos sveikatos ambasadoriai.

RPLC Klaipėdos filialo Ambulatorinio skyriaus gydytoja psichiatrė dr. Aistė Leleikienė „Kauno dienai“ pasakoja apie narkotikų vartojimo žalą ir pabrėžia, kad šių medžiagų vartojimas kenkia visai gyvenimo kokybei.

RPLC Vilniaus filialo direktorius Giedrius Likatavičius „Lietuvos sveikata“ žurnalistei pasakoja, jog priklausomybes turintys žmonės istoriškai gaudavo mažai dėmesio, nes tema politiškai nepopuliari.

RPLC ekspertės Žydrė Nutautienė, Kauno filialo vaikų ir jaunimo reabiltacijos skyriaus vedėja, ir dr. Giedrė Misiūnienė, Vilniaus filialo vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vedėja, TV3.lt teigia, kad pagalbos kreipiasi vis daugiau žmonių.

Klinikinės toksikologijos gydytojas, l.e.p. Vilniaus filialo ambulatorinio skyriaus vedėjas Haris Jakavičius LRT.lt pateikia ekspertines įžvalgas apie fentanilių grupei priskiriamas medžiagas – trumpai vadinamas fentaniliais.

RPLC Vilniaus filialo direktorius Giedriaus Likatavičiaus interviu LRT laidai rusų kalba apie tai, kaip elgtis tėvams ir mokytojams, susidūrus su vaikų ir jaunuolių bandymu vartoti psichoaktyvias medžiagas.

Foto: Martyno Ambrazo