Šriftas:
A A A
Fonas:
Baltas Juoda
Iliustracijos:
Rodyti Slėpti
Close
2023 metų pradžia RPLC – dirbame tam, kad pagalba būtų prieinamesnė
2023 metų pradžia RPLC – dirbame tam, kad pagalba būtų prieinamesnė

2023 m. I ketvirtis Respublikiniame priklausomybės ligų centre – šviečiame visuomenę apie priklausomybės ligas, bendradarbiaujame su kitų sričių specialistais, keliame kvalifikaciją ir dalinamės gerąja patirtimi.

ŽODŽIAI PADEDA ARBA ŽEIDŽIA

Vasario 20 d. RPLC surengė spaudos konferenciją, kurios metu žurnalistams pristatė, kaip pagarbiai kalbėti apie priklausomybes, kaip kiekvienas savo darbuose galime mažinti stigmą, vengti stereotipų, neklijuoti etikečių ir dirbti profesionaliai, besiremdami pasauliniais tyrimais ir mokslu grįstais įrodymais.

Dr. Aušra Širvinskienė teigia, kad „kai kurie žmonės, reaguodami į socialines, psichologines ir fizines bausmes, kurias patiria visuomenėje ar artimoje aplinkoje, kad sumažintų skausmą, pagalbos ieško pasirinkdami psichoaktyvias medžiagas. O žeminantis atstūmimas, etikečių klijavimas, kurį patiria stigmatizuojami dėl psichoaktyvių medžiagų vartojimo, yra galinga socialinė bausmė, skatinanti juos toliau ir galbūt intensyviau vartoti psichoaktyvias medžiagas“.

Konferencijoje savo žiniomis ir patirtimi dalinosi RPLC direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė, nevyriausybinės organizacijos „Psichikos sveikatos perspektyvos“ direktorė, psichikos sveikatos ir žmogaus teisių ekspertė Karilė Levickaitė, RPLC Vilniaus filialo ambulatorinio skyriaus vedėjas, gyd. toksikologas Haris Jakavičius ir Eurazijos žalos mažinimo asociacijos (EHRA) programos vadovė Eliza Kurcevič.

ŽEMO SLENKSČIO PASLAUGOS

Šiuo metu RPLC LR Sveikatos apsaugos ministerijos skyrimu metodiškai vadovauja 11-ai kabinetų – Alytaus, Kauno, Kėdainių, Klaipėdos, Mažeikių, Šiaulių, Ukmergės, Vilniaus ir Visagino savivaldybėse. Yra devyni stacionarūs ir du mobilūs kabinetai.

„Padėti integruotis asmenims į gydymą, grįžti į socialinį gyvenimą, užmegzti ir palaikyti ryšius su narkotikus vartojančiais asmenimis ir jų šeimų nariais, dažnai juk net negaunančiais jokių paslaugų – toks mūsų tikslas. Mes atliekame žmogaus būklės ir poreikių vertinimą, analizuojame turimus išteklius, rengiame pagalbos planus, atstovaujame jam sveikatos priežiūros įstaigose. Žemo slenksčio kabinetai – tai labai naudinga ir vertinga pirmoji ir tarpinė stotelė: kai žmogus vietoj nuolatinių praradimų atranda pagalbą ir pagaliau gali būti profesionaliai nukreiptas sveikti,” – įsitikinęs RPLC žemo slenksčio paslaugų koordinatorius Kęstutis Rudaitis.

Daugiau skaitykite čia.

LIETUVOJE Į PRIKLAUSOMYBĖS LIGŲ GYDYMO METODUS ĮTRAUKIAMAS IR SPORTAS

Šiais laikais jau sunku rasti žmogų, kuris nežinotų, koks svarbus yra sportas, kiek daug naudos duoda fizinė veikla, judėjimas, aktyvi gyvensena. Tačiau, ar kada susimąstėme, kaip sportas veikia žmones, turinčius psichikos sutrikimų? Ar fizinis aktyvumas gali padėti žmonėms, turintiems priklausomybę nuo psichoaktyvių medžiagų? Gydytojos dr. Aistės Leleikienės įsitikinimu, priklausomybę turinčiam žmogui fizinis aktyvumas turi didesnę naudą: „Fizinio aktyvumo treniruotės yra be galo svarbios ir sveikam, ir sergančiajam. Tačiau tyrimais nustatyta, kad didesnis fizinio aktyvumo poveikis būna būtent tiems, kurie patiria psichikos sveikatos sutrikimų, todėl asmenims, besigydantiems priklausomybę, sportas atneša kur kas daugiau naudos.“

Straipsnį skaitykite čia.

EKSPERTŲ LYGA

Dr. Aušra Širvinskienė ir gyd. Vilma Pukelevičienė vasario 22 d. dalyvavo diskusijoje apie priklausomybių gydymą kalėjimuose. „Dalinamės vizija, nuomone, patirtimi – kad kiekvienas žmogus galėtų gauti profesionalią pagalbą, o įvairiausiomis sąlygomis kasdien dirbantys specialistai mokėtų suteikti pagalbą aukščiausiu lygiu“, – sako dr. Aušra Širvinskienė. Susitikime taip pat dalyvavo laisvės atėmimo vietose dirbantys specialistai, Lietuvos kalėjimų tarnyba, LR Sveikatos apsaugos ministerijos, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai.

RPLC direktorius dr. Emilis Subata ir direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė kovo 1 d. susitiko su Lietuvos Kalėjimų Tarnybos Sveikatos priežiūros koordinavimo skyriaus vyriausiu specialistu dr. Robertu Badaru ir Resocializacijos koordinavimo skyriaus vyriausiuoju specialistu Mindaugu Karpuška. Susitikimo metu aptartos bendrų planų veiklos, suderintos mokymų datos ir kiti aktualūs klausimai.

VADOVAI VILNIUJE

Praėjusių metų apžvalga ir naujų metų vizijos, žvilgsniai iš vidaus ir iš šono, kolegų patarimai ir pasitarimai, viltys ir norai, tikslai ir galimybės – visa tai sausio 17 d. Vilniuje aptarė visų RPLC filialų vadovai: Giedrius Likatavičius (Vilnius), Loreta Stonienė (Kaunas), Vaida Karulaitienė (Klaipėda), Justina Šimanauskaitė (Šiauliai), Darius Mačiulis (Panevėžys). Savo žinias į jų patirtis įliejo ir RPLC skyrių vadovės, o viską iš paukščio skrydžio apibendrino direktorius Emilis Subata ir pavaduotoja Aušra Širvinskienė. Kitas toks filialų vadovų susirinkimas planuojamas Šiauliuose balandžio 18 d. Strateginės vadovų sesijos vyksta keturis kartus per metus. Pagrindinis susitikimų tikslas – sveikimo nuo priklausomybės paslaugas padaryti kuo labiau patrauklias pacientams, o darbą Centre – kuo prasmingesnį ir įdomesnį kiekvienam darbuotojui.

GILINAME ŽINIAS

Kovo 29 d. RPLC darbuotojai dalyvavo paskaitoje „Elgesio priklausomybės“. Paskaitą vedė Dr. Norbertas Skokauskas – Norvegijos Mokslo ir Technologijos universiteto profesorius (Vaikų ir paauglių psichiatrija), Pasaulinės Psichiatrų asociacijos, Vaikų ir paauglių psichiatrijos sekcijos pirmininkas ir mokslinio publicistinio žurnalo „World Child and Adolescent Psychiatry“ redaktorius. Ši paskaita skirta apžvelgti elgesio priklausomybes, ypatingą dėmesį skiriant vaikams, paaugliams ir jaunimui bei akcentuojant pokyčius diagnostikoje ir pagalboje.

PSICHIKOS SVEIKATOS AMBASADORIŲ INICIATYVA

Nuo balandžio mėnesio Respublikinis priklausomybės ligų centras kartu su 14 kitų nevyriausybinių ir biudžetinių įstaigų pradeda įgyvendinti psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvą, kurios tikslas – įgalinti asmenis, turinčius psichikos sveikatos sunkumų patirties ar jų artimuosius tapti psichikos sveikatos ambasadoriais bendruomenėse ir dalytis ja siekiant skatinti visuomenę atvirai kalbėtis apie psichikos sveikatą. Ši iniciatyva – Sveikatos apsaugos ministerijos prekės ženklo „Žvelk giliau“, skirto ilgalaikei komunikacijai apie psichikos sveikatos problemas siekiant mažinti jų stigmas, dalis. Iniciatyvos įgyvendinimo metu RPLC Metodinio vadovavimo ir monitoringo skyrius planuoja vykdyti mokymus psichikos sveikatos specialistams, diskusijas su ambasadoriais bei kitus renginius, kurių metu bus kviečiama kalbėti apie stigmą, susijusią su priklausomybės ligomis bei pačių psichikos sveikatos specialistų patiriamus psichikos sveikatos sunkumus.

PROBLEMINIS INTERNETO NAUDOJIMAS

Moksliniai tyrimai rodo, kad kone kas dešimtas žmogus pasaulyje gali susidurti su probleminiu interneto naudojimu, kartais turinčiu itin skaudžių pasekmių ne tik paties asmens gyvenimui, jo sveikatai, bet ir jo šeimai bei aplinkiniams. Tai rimta psichinės sveikatos problema visame pasaulyje.

RPLC užsakymu Skaitmeninės etikos centras parengė mokomąją vaizdo ir rašytinę medžiaga, kuri gali padėti geriau atpažinti probleminį interneto naudojimą. Ji skirta šeimos gydytojams ir psichikos sveikatos specialistams.

Daugiau informacijos čia.

Nuotraukos: Martyno Ambrazo