Šriftas:
A A A
Fonas:
Baltas Juoda
Iliustracijos:
Rodyti Slėpti
Close
PROJEKTAS „MENAS IR SOCIALINIS VIRSMAS“
PROJEKTAS „MENAS IR SOCIALINIS VIRSMAS“
Organizacija VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ (salotų baras „Mano Guru“), kurios vienas iš steigėjų yra Respublikinis priklausomybės ligų centras,  kartu su partneriais įgyvendina „Erasmus+“ strateginių partnerysčių projektą „Menas ir socialinis virsmas“ (angl. Art and Social Change: a Path to Recovery“). Pagrindinė projekto idėja – padėti sveikatos priežiūros specialistams, dirbantiems su besigydančiais nuo priklausomybių asmenimis, išmokti įvairių atsipalaidavimo technikų panaudojant meno metodus, kad išvengtų perdegimo (angl. burnout) sindromo, taip pat, kad dirbdami su priklausomais asmenimis, taikytų įvairius meno metodus, siekiant jiems padėti sveikimo metu.

Lietuvoje yra žinomas meno terapijos taikymas priklausomybių gydymo srityje. Kai kurios šalys akcentuoja ne pačios meno terapijos, bet tik tam tikrų meno metodų taikymą, sveikimo procese. Tai ypač išvystyta Italijoje, Anglijoje. Projekto metu kiekvienas partneris atliko tyrimą savo šalyje, siekdamas išsiaiškinti, kokie meno metodai yra taikomi dirbant, išanalizavo sėkmės atvejus. Taip pat kiekvienoje šalyje organizuojami trys praktinių mokymų etapai. Pirmame etape įvairių sričių menininkai apmoko sveikatos priežiūros specialistus, pristatydami jiems kaip galima pritaikyti meno elementus savo darbe. Antrame mokymų etape sveikatos priežiūros specialistai dalyvaus praktiniuose užsiėmimuose kartu su sveikstančiais nuo priklausomybių, o trečiame etape – sveikatos priežiūrai specialistai, dalyvavę pirmame ir antrame mokymų etapuose, pasidalins savo praktinėmis žiniomis su kitais sveikatos priežiūros specialistais, dirbančiais šioje srityje. Numatyta projekto metu sukurti rekomendacines gaires institucijoms, kaip integruoti meno metodikas, dirbant su priklausomais asmenimis.

VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ jau įgyvendino pirmąjį mokymų etapą, kurio metu socialiniai darbuotojai, dirbantys su priklausomais asmenimis, išbandė tris meno metodus – šokį, fotografiją ir rankdarbius. Mokymų dalyvės teigiamai įvertino mokymus ir džiaugėsi prisiminę, kaip galima šiuos meno metodus išnaudoti kasdienybėje ir atsipalaiduoti. Antrasis mokymų etapas bus įgyvendinamas kartu su Vilniaus kolegija š. m. gegužės mėnesį.
Projekto partneriai – Vilniaus kolegija (Lietuva), Comunita Terapeutica Casa di Giovani (Italija), Arts&Health South West (Anglija), Portraits of Recovery (Anglija), Institut für Projektbegleitung und Kompetenzentwicklung (Vokietija) ir La Maison del‘Image (Prancūzija). Šie partneriai – tai įvairios sveikatos, meno, švietimo, aukštojo mokslo ir kultūros organizacijos, susibūrusios, siekiant praplėsti dirbančiųjų su priklausomais asmenimis, taikomus sveikimo metodus.
Informaciją apie projektą galima rasti projekto internetinėje svetainėje 
ir projekto facebook puslapyje